E-koodit ja terveellinen ruoka maailma

08.11.2025

PAREMPI TERVEYS LUONNONMUKAISELLA ELÄMÄLLÄ

Ihmisen sairauksista suurin osa on omien valintojen aiheuttamia reaktioita haitallisia asioista kohtaan. Jopa hampaiden hoito voisi jäädä pois puhtaalla elämän muodolla, sekä 99% sairauksista.

Tämä ei vain ole rikkaiden etu ja sillä ei myydä rikkaiden tekemiä tuotteita, niin sehän ei sovi.

Tässä pari omaa vinkkiäni parempaan terveyteen:

1) Väältä isoja ketjuja, massa tuotteita! Ruokit kättä joka valheella pelaa välittämättä aidosti sinun terveydestä. Sisältävät eniten haitallisia asioita. Itse tehdyt lähi tuotteet on varmemmin vähempi haittaisia kuin massa valmistetut tehdas tuotteet. Mutta lähes kaikki kun joutuu käyttää kauppoja, vaatikaa puhtaita tuotteita teidän lähikauppoihin! Tarpeeksi monen pitää pyytää, että tuotteita tulee. Jos ketään ei pyydä, tilanne huononee ja kohta ei ole enää puhtaan tuotantoa!

2) vältä kaikki kemikaaleja! Suosi pesuaineissa ja kaikessa luonnonmukaisia aineita. Ihmisen pesuun ei tarvita kuin yksi kivi saippua. Vesi pesu on käsipesuun aivan riittävä useasti. Hajusteet ja dödöt ovat suurimpia alumiinin lähteitä, joka aineuttaa monia neurologisia ja harmostollisia ongelmia. Ne pesuaineiden "ihana puhdas tuoksu" on todellisuudessa kemikaalin haju, mitä me ihannoidaan yhdistäen puhtauteen. Vaikka tällä ei välttämättä ole mitään tekemistä puhtaan kanssa, vaan se on terveys haitta. Muistakaa myös pesuaineissa googlettaa tuote selosteiden aineita ja katsokaa mitä niistä oikeasti kerrotaan. Ihmisellä on luonnollinen puhdistus mekanismi kehossa. Se rikotaan jo lapsena, koska meille on uskoteltu lapsien olevan niin likaisia, että heidät on uitettava kemikaali pesuaineissa jo lapsena. Tämä mekanismi on palautettavissa takaisin toimintaan, joka on suositeltavaa. Esim. hiustenpesusta luopuminen melko helpoa luonnon kivi saippuiden kautta.

Fluori hammastahna on alumiinin valmistus jätettä, joka on tieteellisesti jo todettu massiiviseksi mm. neurologisten ongelmien aiheuttajiksi. mm. epilepsia on syntynyt fluoridin käyttöön oton kautta. Käytä siis vain fluorittomia hammastahnoja. Hammastahnoista ja pesusta voi luopua vasta, kun koko elämä on palautettu luonnonmukaiseen elämään täysin haitta vapaaksi. Hammaspesun tarve syntyy nimen omaa näiden haittojen elämässä olosta.

3) kaikessa tuntuu olevan se terveellisempi piilotettua versio ja oikeasti haitallinen versiot. Näin esimerkkinä suolat. Kauppojen suolat ovat todella niitä kerrottuja haitojen aiheuttajia käsittely prosessien ja lisättyjen aineiden takia. Mutta kun otetaan luontaispuodin käsittelemätön merisuola tai jopa itse tehty, ollaan aivan eri tilanteessa! Suolasta tulee haitan sijaan massiivinen mineraalien lähde, joka elin tärkeä ihmiselle poistaen jopa sairauksia.

Etsi kaikesta nämä puhtaat käsittelemättömät versiot ja käytä vain niitä.

Opettele ymmärtätämään tuotteiden käsittely prosesseja. Kun otetaan jokin kemikaali. Sekin on ollut joskus luonnon aina. Kun mitä tahansa käsitellään tarpeeksi muuttuu se kemikaaliksi. Jos hyvää raaka aineitta käsitellään monta kertaa muuttuu aine kemikaaliksi ja haitalliseksi ihmiselle, joka aiheuttaa sisäelin ongelmia ja sairauksia. Siksi aina vain puhtaita käsittelemättömiä ruoka aineita mistä lähtee työstää. Kuten punainen luomu maito tai raakamaito suoraan.

Vältä esim. kaikkia laktoosittomia ja rasvattomia tuotteita. Punainen maito ja raakamaito sopivat jopa toisilla maito allergisille, mutta lähes jokaiselle laktoosi allergiselle ne sopii ongelmitta. Tekevät mm. painon ja maksa arvojen nousua.

Mutta sitten hevi puolelta ne luomut. Hevi puolen E koodeja ei tarvii ilmoittaa missään. Ainoa keino välttää näitä edes osin on käyttää vain luomu tuotteita. Älä myös suosi hevi puolella niitä isoimpia ja makeimpia, sekä ulkomaalaisia. Ne ovat eri manipulointien tuloksia ja ravinto arvot ovat näissä ö luokkaa, ne ovat ihmisen elimistölle sopimattomia täyte aineita täynnä. Suosi porkkanoissa juuren näköisiä pieniä, omenoissa vain kotimaisia omenoita, jne. Suositeltavaa olisi myös mietti mitkä oikeasti kuuluu oman maan ilmastoon.

4) Lisä aineet eli E koodeissa on iso ongelma. Niiden haitat tiedetään jo olevan massiivisia. Liitteenä lista E koodeista ja niiden vaaroista mitä on jo huomattu. Kaikki ei enää ilmoita E koodeja, vaan kirjaavat vain tuotteiden nimet, jotta asiakas ei kauhistu totuutta ja tajua sitä.

Näihin E koodeihin lisänä myös Bovaer rehua lehmillä käyttävät yritykset. Tunnista ja vältä!

5) opettele tunnistamaan mitä oma kehosi kertoo! Tunnistamis tapoja on monia. Mutta esimerkiksi kieli, hampaat ja kynnet kertoo paljon eri puutteista ja elimistön tiloista. Näiden asiantuntija ei tarvii olla, kun oppii ymmärtämään oman normaalin. Sitä kautta voi lähteä kokeilemaan eri ruoka aineita kun huomaan muutoksia, mitä kautta voi poistaa kyseisen ongelman. Tätä kautta voit pitää silmällä omaa ravintoaineiden tasa-painoa ja ehkäistä tätä kautta sairauksia hyvin tehokkaasti.

ASIOIDEN SELVITTELY JA PUNTAROINTI LUONNONMUKAISEN ELÄMÄN KAUTTA ANTAA PALJON PAREMPAA YMMÄRRYSTÄ OMASTA KEHOSTA JA MAAILMASTA!

SE TÄYDELLISEN TASAPAINON LUONTI KAIKILLE ELÄMÄN OSA ALUEILLE ON TÄRKEÄÄ!äkemyksiä puhtaasta ruuasta ja kaikkea tietoa mitä saan käsiini.



 BOVAER TIETOA

https://www.kansakunnantila.fi/perusteellinen-faktantarkistus-bovaer-rehulisaaineen-turvallisuudesta/?fbclid=IwY2xjawNWzilleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBIQTlNb01TclJRTlB3S01KAR6McygCGkmioUnyN5pWiFbFU7rG4kkBgZJwHW-dV8QbdtjwAZNVOYsP07oA6Q_aem_bR6Pl7lQWYeOV8jaW4l3Fg

tarkistetut faktat

YHTEENVETO PERUSTEELLISESTA
FAKTANTARKISTUKSESTA

10 TARKISTETTUA VÄITETTÄ BOVAER-LISÄAINEESTA

  • VÄITE 1: "Verkossa leviää virheellisiä väitteitä Bovaer-lisäaineesta."

    TARKISTUS: Totta, mutta harhaanjohtavaa.
    Väitteiden virheellisyys: Bovaerista on esitetty virheellisiä tietoja, mutta monet väitteet perustuvat tieteellisiin havaintoihin. Kaikki turvallisuutta kyseenalaistavat väitteet eivät ole perusteettomia.

  • VÄITE 2: "Väitteet siitä, että Bovaer olisi myrkkyä lehmille ja ihmisille, eivät ole totta."
    TARKISTUS: Väärin, harhaanjohtavaa.
    Myrkyllisyys:Puhtaana aine on luokiteltu ihmiselle kohtalaisen myrkylliseksi hengitettynä sekä epäillyksi lisääntymismyrkyksi. Vaikuttava aine 3-NOP voi tutkimusten mukaan aiheuttaa vakavia terveysongelmia lehmille sekä suurilla että hyväksytyillä annoksilla.

  • VÄITE 3: "Aine hajoaa märehtijän pötsissä eikä sitä siirry maitoon tai lihaan."
    TARKISTUS: Osittain väärin.
    Hajoaminen: Aine hajoaa pötsissä, mutta ei täysin. Sen metaboliittia NOPA:a siirtyy verenkiertoon ja sitä on havaittu maidossa, vaikka pitoisuudet ovat alhaisia. Lisäksi aineen hiilirakenteen on havaittu siirtyvän mm. maidon laktoosiin, mutta tällä ei uskota olevan terveysvaikutuksia.

  • VÄITE 4: "Lypsylehmien metaanipäästöjä vähentävä rehun lisäaine hajoaa pötsissä eikä ole tutkimusten mukaan vaarallinen."

    TARKISTUS: Väärin.
    Vaarallisuus:NOPA-metaboliitti on potentiaalisesti genotoksinen ja sytotoksiseksi havaittu, jonka vaikutuksista ihmisille ei ole tietoa. Tutkimusten mukaan aineen vaikutus voi myös häiritä lehmän fysiologiaa ja aiheuttaa terveysongelmia.

  • VÄITE 5: "EFSA on siis todennut Bovaerin turvalliseksi sekä lehmille että ihmisille."

    TARKISTUS: Totta, mutta harhaanjohtavaa.
    Turvallisuus: EFSA:n lausunto aineen turvallisesta käyttörajasta perustuu vain kahteen tutkimukseen lehmillä. Molemmissa niistä havaittiin haittavaikutuksia ja turvallisuusmarginaalia ei voitu määrittää.

  • VÄITE 6: "EU:n rehun lisäaineista annetun asetuksen mukaan eläinten ruokinnassa saa käyttää vain hyväksyttyjä rehun lisäaineita, ja 3-NOP on tällainen hyväksytty lisäaine."

    TARKISTUS: Totta.
    Luokittelu: Aine on luokiteltu EU:ssa hyväksytyksi rehulisäaineeksi, mutta sen käyttö on säädeltyä. Suomessa se on hyväksytty automaattisesti EU:n kautta ilman erillistä käsittelyä.

  • VÄITE 7: "Se, pääseekö rehun lisäaine hyväksyttyjen listalle, riippuu siitä, onko se turvallinen eläimille, ihmisille ja ympäristölle, ja lisäksi arvioidaan sen tehokkuutta."

    TARKISTUS: Osittain väärin.

    Hyväksymisprosessi: Komission hyväksynnän perusteena käytetään EFSA:n arviointia, mutta pitkäaikaista turvallisuutta ja kaikkia riskejä ei arvioida lyhyissä tutkimuksissa.

  • VÄITE 8: "Luomutuotannossa Bovaeria ei saa käyttää."

    TARKISTUS: Totta.

    Luomutuotanto: Luomutuotannossa 3-NOP:n käyttö on kielletty.

  • VÄITE 9: "3-NOP vähensi lehmien metaanintuotantoa myös suomalaisissa tutkimuksissa, vaikkakin vaikutus jäi pienemmäksi kuin aiemmin kerrottu 30 prosenttia."

    TARKISTUS: Totta, mutta tärkeää tietoa jätetty mainitsematta.
    Tehokkuus: Metaanintuotanto väheni seosrehuruokinnassa 21-24%, mutta erillisruokinnassa vaikutus oli lyhytaikainen ja pienempi, 7-11%. Lisäksi rehunsyönti ja maidontuotanto laski.

  • VÄITE 10: "Valio on vuonna 2023 kertonut, ettei pilotissa havaittu mitään muutoksia tilojen tuottaman maidon määrässä, pitoisuudessa tai laadussa."

    TARKISTUS: Osittain totta, osittain epävarmaa.
    Vaikutus: Valio ilmoitti, ettei maidon määrässä tai laadussa ollut muutoksia, mutta pilottihankkeen tutkimusdataa ei ole saatavilla. Riippumattomissa tutkimuksissa on havaittu aineen alentaneen maidontuotantoa jopa -11,7% ja rehunsyöntiä -13,4% sekä muuttaneen maidon koostumusta.

OLONI KLINIKKA:

sairaala joka hoitaa potilaita vaihtoehtoisesti järjellä

BARBARA O´NEILL

Barbara O'Neill on erittäin perillä mekanismeista ja luonnon hoito muodoista

Https://open.spotify.com/show/2sFqx7gnZUN62qsLuNvCnE

KUULOPUHETTA

yhdeltä ammatilta kätilö kertoo eri aiheista. Varsinkin keimikaalien haitoista.

https://www.facebook.com/ChloesVegetableGarden

Blooms&Greens by Chlo

tällä nuorella tytöllä on paljon hyvää tietoa omavaraisesta elämästä

TIEDÄTKÖ TÄMÄN KAIKEN LISÄAINEISTA

Lisäaineiden vaaroista vähätellään, ja niiden lista on pitkä. Jos kärsit migreenistä, astmasta, allergiasta tai muuten tunnet olosi kurjaksi niin mieti tarkkaan voisiko huono terveytesi johtua lisäaineista, miten paljon niitä saat päivittäin. Kokeile viikko tai kaksi miltä tuntuu kun valmistat ruokaa tuoreista raaka-aineista ja todella tiedät mitä syöt. Silloin et välttämättä maksa turhasta. Ota silmälasit tai suurennus lasi kauppaan sillä usein tuoteselosteet ovat hyvin pientä tekstiä. Ensikerralla käytä hetki enemmän aikaa kaupassa ja vertaile tuotteita ja etenkin niiden sisältöä.

LISÄAINEETON RUOKA
Perusruoka on lisäaineetonta!
Tuore liha ja kala, vilja, munat, tuoreet kasvikset, voi, maito, hunaja, makarooni ja pasta. Ruisleipäkin on useimmiten puhdas luonnontuote.
Hyvä tapa välttää lisäaineita on esimerkiksi ostaa pakastetuotteita. Mutta silti ostaessasi katso mitä tuote sisältää.

E-KOODI LISTA -ELINTARVIKELISÄAINEET
Merkinnät osoittavat minkätyyppiset ihmiset saattavat herkistyä tietyille lisäaineille:
1 = yliaktiiviset
2 = astmaattiset
3 = aspiriinille herkät ihmiset
4 = ihmiset, jotka ovat allergisia tai yliherkkiä
5 = lapset.

Ehkä haitattomat lisäaineet:

E 100 E 101 E 103 E 104 E (juomat, makeiset leivonnaiset,kinoliinikeltainen) 105 E 111 E 121

E 122 E 126 E 130 E 132 E 140 E 151 E 152

E 160 E 161 E 162 E 163 E 170 E 174 E 175

E 180 (kovien juustojen kuoret) E 181

E 200 E 201 E 202 E 203 E 236 E 237 E 238

E 260 E 262 E 262 E 263 E 270 E 280 E 281

E 282 E 290 E 300 (hapettumisen esto) E 301 E 302 E 303 E 305 E 306 E 307 E 308 E 309 E 322 E 325 E 326 E 327 E 331

E 332 E 333 E 334 E 335 E 336 E 337 E 382

E 400 E 401 E 402 E 403 E 404 E 405 E 406

E 403 E 410 E 411 E 413 E 414 E 420 E 421

E 422 E 440 E 471 E 472 E 473 E 474 E 475

E 480 (alleviivatut ehkä ei)

Pahimmat lisäaineet

E 102 – Tartrasiini – Karkit, leivonnaiset, limsat, säilykeherneet, marsipaani, hillot ja valmiskeitot

E 104 – Kinoliinikeltainen – Makeiset, leivonnaiset ja juomat
E 110 – Paraoranssi – Marsipaani, pussikeitot, juomajauheet ja kalasäilykkeet
E 120 – Karmiinit – Lihajalosteet, leivonnaiset, alkoholijuomat ja jogurtti
E 123 – Synteettinen amarantti – Suomessa sallittu vain mätivalmisteissa ja alkoholijuomissa
E 127 – Erytrosiini – Suomessa sallittu vain säilykekirsikoissa
E 128 – Punainen 2G – Lihajalosteet (käyttö kielletty EU:n sisällä)
E 131 – Patenttisininen V – Makeiset ja jäätelö (kielletty joissain maissa)
E 133 – Briljanttisininen – Liivate, säilykeherneet, virvoitusjuomat
E 151 – Briljanttimusta – Karkit, kalanmäti, valmiskastikkeet ja juotavat jogurtit
E 154 – Ruskea FK – Suomessa sallittu vain savusillisäilykkeissä
E 155 – Ruskea HT – Valmiskakut ja keksit
E 180 – Litolirubiini – Kovien juustojen kuoret
E 211 – Natriumbentsoaatti – Virvoitusjuomat, hillot, pikkelsi, mausteet, tomaattipyree ja leipomotuotteet
E 212 – Kaliumbentsoaatti – Kirsikat, hillot, chilitahna
E 213 – Kalsiumbensoaatti – Siiderit, dippikastikkeet, purkka, margariini, mehut ja jäätelö
E 216 – Propyyli-p-hydroksi-bentsoaatti – Leivonnaiset, karkit ja säilykkeet
E 218 – Metyyli-p-hydroksi-bentsoaatti – Säilykkeet, mehut, salaattikastikkeet, leipomotuotteet
E 219 – Natriummetyyli – Kuivatut lihajalosteet ja karkit
E 220 – Rikkioksidi – Viini, siideri, olut, liivate, viinietikka, mehut ja kuivatut hedelmät
E 221 – Natriumsulfiitti – Kuivatut hedelmät
E 222 – Natriumvetysulfiitti – Kuivatut hedelmät, hillot ja hedelmämehut
E 223 – Natriumdisulfiitti – Leivät, kuivatut hedelmät, tomaattipyree
E 224 – Kaliumdisulfiitti – Juustot
E 226 – Kalsiumsulfiitti – Säilykehedelmät
E 227 – Kalsiumvetysulfiitti – Säilykehedelmät
E 228 – Kaliumvetysulfiitti – Hillot ja kuivatut hedelmät
E 232 – Natriumortofenyylifenoli – Hedelmien kuoret, tosin Suomessa kokonaan kielletty
E 235 – Natamysiini – Jalostetut lihatuotteet ja juustojen kuoret
E 249 – Kaliumnitriitti – Lihajalosteet
E 250 – Natriumnitriitti – Makkarat ja muut lihajalosteet. Erityisesti pekoni.
E 251 – Natriumnitraatti – Lihajalosteet, juustot ja kalasäilykkeet
E 252 – Kaliumnitraatti – Juustot, parmankinkku, jalostetut lihatuotteet ja kalasäilykkeet
E 284 – Boorihappo – Suomessa sallittu ainoastaan kaviaarissa
E 285 – Natriumtetraboraatti – Suomessa sallittu vain kaviaarissa.
E 320 – Butyylihydroksianisoli – Lihajalosteet, purkat, margariini, jäätelö, valmisperunamuusi
E 321 – Butyylihydroksitolune – Olut, rasvat, purkka ja murot
E 385 – Kalsiumdinatrium EDTA – Kastikkeet, kalasäilykkeet, pakasteravut ja margariini
E 407 – Karrageeni – Jäätelö, hillot, marmeladit, suklaatuotteet, keksit, piirakat ja hyytelöt
E 421 – Mannitoli – Purkat, karkit, hillot ja hyytelöt
E 432 – Polysorbaatti 20 – Karkit, purkat ja pussikeitot
E 433 – Polysorbaatti 80 – Kuorrutukset, majoneesi, jäätelö ja pikkelsi
E 434 – Polysorbaatti 40 – Keitot, leivonnaiset ja makeiset
E 435 – Polysorbaatti 60 – Valmiskakut, kuorrutukset, juomatiivisteet ja karkit
E 436 – Polysorbaatti 65 – Valmiskakut ja jäätelöt
E 553b – Talkki – Suklaat, purkat, karkit ja leivonnaiset
E 621 – Natriumglutamaatti – Erityisesti lihajalosteet ja nuudelit
E 622 – Monokaliumglutamaatti – Suolankorvike
E 634 – Kalsium-5 ribonukleotidit – Sipsit ja nuudelit
E 951 – Aspartaami – Keinotekoinen makeutusaine. yleinen esimerkiksi limsoissa
E 952 – Syklaamihappo – Säilykehedelmät ja virvoitusjuomat
E 954 – Sakariini ja sen Na, K- ja Ca suolat – Light limsat
E 1202 – Polyvinyylipolypyrrolidoni – Viinit
E 1201 – Polyvinyylipyrrolidoni – Käytetään oluen ja viinin valmistuksessa
E 1520 – Propyleeniglykoli – Karkit ja leivonnaiset

Düsseldorfissa sijaitsevan sairaalan, lasten syöpäosaston tiedote: Elintarvikkeiden lisäaineet

Epäilyttävät lisäaineet: (sokerikulöörit)

E 125, E 141, E 150(väri beetakaroteeni) E 153, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477,

Vaarallisetlisäaineet, värit:

E 102 (tartrasiini), E 110, E 330, E131, (jäätelöt, murot, makeiset, juomat, leivonnaiset, lääkkeet (kielletty Englannissa ja Norjassa) E 120 (karmiini, lihajalosteet, jogurtit, leivonnaiset), E 124, (uuskokkiini) E 128, E 129, E 133, E 151, E 154, E 155, E 180.

Terveyshaittoja aiheuttavat lisäaineet:

Suolistohäiriöitä: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 620 (sulfiitit)

Ruoansulatushäiriöitä: E 338, E 339, E 340, E 341, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466, E 407 (kerman karrageeni), mm. Pirkka , Valio, Natrium karboksimetyyliselluloosa )

Ihosairauksia aiheuttavat: E 230,E 231, E 232, E 223

Haitallinen vaikutus B 12 vitamiinien imeytymiseen: E 200

Aiheuttaa kolesterolihaittoja: E 320 (bha), E 321 (bht) (hapettumisen esto)

Aiheuttaa hermoherkkyyttä: E 311, E312

Suumätä: E 330 Sitruunahappo, Vaarallinen syövän aiheuttaja! (lähes kaikissa karkeissa mm. Muumi, schweppes)

Syöpää aiheuttavia E 131(patenttisininen), E 142, E 210, E 211 (Natriumbentsoaatti, tätä on mm. silicol geelissä joka on apteekin tuote ja pitäisi olla vatsan ja suoliston hoitoon) E 213 (kaliumbentsoaatti, dipit, purkka, mehu, jäde ,siideri) E 214, E 215, E 216,

E 217, E 239

Erittäin vaarallinen syövän aiheuttaja: E 123 (amarantti) mm. USA:ssa kielletty

Varokaa erityisesti seuraavia:

Mamba (E 123 / E 110), Smarties, nallekarkit, Haribo-hedelmäkarkit, suklaapavut, lglo-kalapuikot,

Kraft (Dprahm) tuorejuusto, vaniljavanukas, Kaikki valmiskastikkeet (Ikean, Knorrin ja Blåbandin tuotteissa on)

Aivojen toimintaan vaikuttavat:

E 621 Natriumglutamaatti (Arominvahvenne, makkarat, leikkeleet)

Suolistosyöpä: E 469 (karboksimet. sellu), E 433 (Polysorb.) Purkat, karkit, jäädykkeet, keitot. kastikkeet, pullat

E 385 Hapettumisenestoaine

E 415 Ksantaanikumi, sakeuttamisaine

E 535, E 536 Paakkuuntumisenestoaine

E 955 Keinotekoinen makeutus

E100 Kurkuminoidit, kurkumiini Elintarvikeväri, keltainen, uutetaan Curcuma-longa-kasvin juuresta
E101 Riboflaviini Elintarvikeväri, keltainen, sama kuin B2-vitamiini kuitenkin yleensŠ valmistetaan keinotekoisesti.
E102 Tartrantsiini Elintarvikeväri (atsoväri) Keltainen väriaine, jota käytetään paljon juomissa, kakuissa, kekseissä, vanukkaissa, lihajalosteissa, savustetussa kalassa, kastikkeissa ja virvoitusjuomissa. (1, 2, 3) Pidetään haitallisimpana atsovärinä. Saattaa aiheuttaa lapsille ylivilkkautta ja ärsyyntyneisyyttä.
E104 Kinoliininkeltainen Elintarvikeväri Vihreänkeltainen väriaine, jota käytetään makeisissa ja virvoitusjuomissa. (1)
E110 Paraoranssi Elintarvikeväri (atsoväri)
E120 Kokkiini Elintarvikeväri Luonnollinen punainen väri, joka on peräisin kuivatuista hyönteisistä ja munankeltuaisesta. On olemassa myös synteettinen muoto. Käytetään makeisiin ja kakkuihin. (1)
E122 Karmiini, Karmosiini, Atsorubiini Elintarvikeväri (atsoväri) Purppuranpunainen väriaine, jota käytetään juomissa, hilloissa, jälkiruoissa ja -kastikkeissa, ruskeissa kastikkeissa ja pakatuissa keitoissa. (1,2,3)
E123 Amarantti Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen väri, jota käytetään juomissa, hedelmäpiiraiden täytteissä, hyytelöissä, kakuissa, vanukkaissa, pakatuissa keitoissa, kastikeaineissa ja hampurilaisissa. (1,3)
E124 Uuskokkiini Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen.
E127 Erytrosiini Elintarvikeväri Punainen väriaine, jota käytetään koristekirsikoissa, säilykehedelmissä, kekseissä ja makeisissa. Sitä käytetään myös tableteissa, joiden tarkoituksena on hampaiden pinnalle jääneen plakin osoittamiseen.
E128 Punainen 2G Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen.
E129 Alloranpunainen AC Elintarvikeväri (atsoväri)
E131 Patenttisininen Elintarvikeväri Violetin sininen väri, meillä harvoin käytetty makeisten ja leivonnaisten väri. (1,2,3,4)
E132 Indigokarmiini Elintarvikeväri Sininen väriaine, käytetään makeisissa ja leivonnaisissa. (1,2,3,4)
E133 Briljantinsininen Elintarvikeväri

E140 Klorofylli Elintarvikeväri
E141 Klorofylliinikuparikopleksin kalium- ja natriumsuolat Elintarvikeväri
E142, E143 Patenttivihreä Elintarvikeväri Käyttö tarkoitettu ainoastaan koristekirsikoihin, muualla Euroopassa käyttö laajempaa.
E150 Sokerikulööri Elintarvikeväri Yleisesti käytetty ruskea väriaine, jota valmistetaan sokerista. Käytetään juomissa, kastikkeissa, makeisissa ja leivonnaisissa.
E151 Briljanttimusta PN Elintarvikeväri (atsoväri)
E153 Lääkehiili Elintarvikeväri Luonnon kasvimateriaalista valmistettu. Käytetään mm. makeisissa. (4)
E154 Ruskea FK Elintarvikeväri (atsoväri) Ruskea.
E155 Ruskea HT Elintarvikeväri (atsoväri) Ruskea
E160a Beta-karoteeni Elintarvikeväri
E160b Annatto Elintarvikeväri
E160c Paprikaoleoresiini Elintarvikeväri
E160e Beta-apo-8-karotenaali Elintarvikeväri
E160f Beta-apo-8-karoteenihappoetyyliesteri Elintarvikeväri
E160g Kantasanktiini Elintarvikeväri
E162 Batalaiini Elintarvikeväri
E163 Antosyaanit Elintarvikeväri
E170 Kalsiumkarbonaatti
E171 Titaanioksidi Elintarvikeväri, valkoinen, valmistetaan titaanipitoisista mineraaleista
E172 Titaanioksidi Elintarvikeväri
E173 Alumiini Elintarvikeväri
E174 Hopea Elintarvikeväri
E175 Kulta Elintarvikeväri
E180 Litolirubiini Elintarvikeväri (atsoväri)
E200 Sorbiinihappo Säilöntäaine Estää homeiden ja hiivojen kasvun. Käytetään viipaloiduissa leivissä, hilloissa ja mehuissa, virvoitusjuomissa ja kotisäilönnässä. (4)
E201 Natriumsorbaatti Säilöntäaine
E202 Kaliumsorbaatti Säilöntäaine
E210 Bentsoehappo Säilöntäaine On luonnostaan puolukassa, karpaloissa ja lakoissa. Elintarviketeollisuus käyttää hilloissa ja mehuissa, salaatinkastikkeissa, makeisissa ja virvoitusjuomissa. Myös yleisesti käytetty kotisäilönnän aine. (1,2,3,4)
E211 Natriumbentsoaatti Säilöntäaine Käytetään samoissa tuotteissa kuin bentsoehappoa.
E212 Kaliumbentsoaatti Säilöntäaine Käytetään samoissa tuotteissa kuin bentsoehappoa.
E214 Etyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E215 Etyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E216 Propyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E217 Propyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E218 Metyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E219 Metyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine

E220 Rikkihapoke Säilöntäaine
E221 Natriumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E222 Natriumvetysulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E223 Natriumdisulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E224 Kaliumdisulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E225 Kaliumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E226 Kalsiumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E227 Kalsiumvetysulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E234 Nisiini Säilöntäaine
E235 Natamysiini Säilöntäaine
E239 Heksametyleeniteramiini Säilöntäaine
E249 Kaliumnitriitti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. (4,5)
E250 Natriumnitriitti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. (4,5)
E251 Kaliumnitraatti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. Lisäksi käytetään joissakin juustoissa. (4,5)
E252 Natriumnitraatti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. Lisäksi käytetään joissakin juustoissa. (4,5)
E260 Etikkahappo Säilöntäaine
E261 Kaliumasetaatti Säilöntäaine
E262 Natriumasetaatti Säilöntäaine
E263 Kalsiumasetaatti Säilöntäaine
E270 Maitohappo Happamuuden säätöaine, Säilöntäaine Käytetään joissakin kasvimehuissa, salaatinkastikkeissa ja makeisissa. (5)
E280 Propionihappo Säilöntäaine
E281 Natriumpropionaatti Säilöntäaine
E282 Kalsiumpropionaatti Säilöntäaine
E283 Kaliumpropionaatti Säilöntäaine
E290 Hiilidioksidi
E296 Omenahappo Happamuuden säätöaine
E297 Fumaarihappo Happamuuden säätöaine
E300 Askorbiinihappo, C-vitamiini Happetumisen estoaine Käytetään marja- ja hedelmävalmisteissa, lihavalmisteissa ja virvoitusjuomissa.
E301 Natriumaskorbaatti Happetumisen estoaine
E304 Askorbyylipalmiaatti Happetumisen estoaine
E306 Tokoferoliuute Happetumisen estoaine
E307 Alfa-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E308 Gamma-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E309 Delta-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E310 Propyyligallaatti Happetumisen estoaine
E311 Oktyyligallaatti Happetumisen estoaine Käytetään rasvoissa ja öljyssä. Lisäaineita löytyy myös valmiista tuotteista, kuten ranskalaisista perunoista ja naposteltavista tuotteista. (1,2,3,5)
E312 Dodekyyligallaatti Happetumisen estoaine Käytetään rasvoissa ja öljyssä. Lisäaineita löytyy myös valmiista tuotteista, kuten ranskalaisista perunoista ja naposteltavista tuotteista. (1,2,3,5)
E320 Butyylihydroksianisoli (BHA) Happetumisen estoaine Käytetään rasvaa sisältävissä tuotteissa. (1,2,4,5)
E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT) Happetumisen estoaine Käytetään rasvaa sisältävissä tuotteissa. (1,2,4,5)
E322 Lesitiini Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E325 Natriumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E326 Kaliumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E327 Kalsiumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E330 Sitruunahappo Happamuuden säätöaine
E331 Natriumsitraatit Happamuuden säätöaine
E332 Kaliumsitraatit Happamuuden säätöaine
E333 Kalsiumsitraatit Happamuuden säätöaine
E334 Viinihappo Happamuuden säätöaine
E335 Natriumtartraatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E336 Kaliumtartraatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E337 Natriumkaliumtartraatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E338 Fosforihappo Happamuuden säätöaine

E339 Natriummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E340 Kaliummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E341 Kalsiummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E354 Kalsiumtartaatti Happamuuden säätöaine
E355 Adipiinihappo Happamuuden säätöaine
E385 Kalsiumetyleenidiamiinitetra-asetaatti (EDTA) Happetumisen estoaine
E400 Algiihappo Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E401 Natriumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E402 Kaliumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E403 Ammoniumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E404 Kalsiumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E405 Propyleeniglykolialginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E406 Agar Sakkeuttamisaine Valmistetaan merilevästä. Käytetään jäätelössä, makeisissa ja hyytelöissä. (4)
E407 Karrageeni Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan merilevästä. Käytetään jäätelössä, makeisissa ja hyytelöissä. (4)
E410 Johannneksenleipäpuunjauhe Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E412 Guarkumi Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E413 Tragantti Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Käytetään joissakin maustekastikkeissa. (4)
E414 Arabikumi Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan akaasiapuista. Käytetään makeisissa. (4)
E415 Ksantaanikumi Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E420 Sorbitoli Makeutusaine
E421 Mannitoli Makeutusaine Valmistetaan levästä tai tietyistä puulajeista. (4)
E422 Glyseroli
E430 Polyoksietyleeni(8)stearaatti Stabilointiaine Käytetään leipomovalmisteissa. (4)
E431 Polyoksietyleenistearaatti Stabilointiaine Käytetään leipomovalmisteissa. (4)
E433 Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimono-oleaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E435 Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimonosteraatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E440 Pektiini Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E442 Ammoniumfosfatidit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E444 Sakkaroosidiasetaattiheksaisobutyraatti (SAIB) Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450a Natrium- ja kaliumdifosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450b Natrium- ja kaliumtrifosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450c Natrium- ja kaliumpolyfosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E460 Mikrokiteinen selluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E461 Metyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E462 Etyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E463 Hydroksipropyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E464 Hydroksipropyylimetyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E465 Metyylietyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E470 Rasvahappojen suolat Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E473 Rasvahaapojen sokeriesterit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E500 Natriumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E501 Kaliumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E503 Ammoniumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E504 Magnesiumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E507 Suolahappo Happamuuden säätöaine
E508 Kaliumkloridi Happamuuden säätöaine Käytetään suolavalmisteissa korvaamaan natriumkloridia (ruokasuolaa) (4)
E509 Kalsiumkloridi

510 Ammoniumkloridi
E511 Magnesiumkloridi
E513 Rikkihappo Happamuuden säätöaine
E514 Natriumsulfaatti Happamuuden säätöaine
E516 Kalsiumsulfaatti
E518 Magnesiumsulfaatti
E519 Kuparisulfaatti
E521 Natriumaluminiumsulfaatti
E524 Natriumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E525 Kaliumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E526 Kalsiumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E527 Ammoniumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E528 Magnesiumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E530 Magnesiumoksidi
E535 Natriumheksasyanoferraatti
E536 Kaliumheksasyanoferraatti
E541 Natriumaluminiumfosfaatti Leivinjauheena leipomovalmisteissa. (4,5)
E550 Natriumsilikaatit
E551 Piidioksidi
E552 Kalsiumsilikaatti
E553 Magnesiumsilikaatti
E554 Natriumaluminiumsilikaatti
E559 Aluminiumsilikaatti
E560 Kaliumsilikaatti
E570 Steariinihappo
E572 Magnesiumstearaatti
E575 Glukonodeltalaktoni (GDL) Happamuuden säätöaine
E579 Rautaglukonaatti Elintarvikeväri
E620 Glutamiininhappo
E621 Natriumglutamaatti Käytetään arominvahventeina keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E622 - E623 Glutamaatit Aromivahvenne Eristetään sokerijuurikkaasta, esiintyy myös levissä. Käytetään liha- ja kalavalmisteissa, naposteltavissa tuotteissa, pussikeitoissa ja kastikkeissa. Myydään mausteena aromisuolan nimellä. (1,2,3,4,5)
E627 Natriumguanylaatti Aromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E631 Natriuminosinaatti Aromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E635 Natrium-5-ribonukleotidit Aromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E641 L-Leusiini
E900 Dimetyylipolysiloksaani
E901 Mehiläisvaha
E903 Karnaubavaha
E904 Sellakka
E905 Parafiini ja parafiinivaha
E920 L-Kysteiinihydrokloridi
E950 Asesulfaami Makeutusaine
E951 Aspartaami Makeutusaine
E952 Syklamaatti (Ca, Na) Makeutusaine
E953 Isomaltitoli Makeutusaine
E954 Sakkariini (Ca, K) Makeutusaine
E965 Maltitoli Makeutusaine
E966 Laktitoli Makeutusaine
E967 Ksylitoli Makeutusaine
E1100 Amylaasi
E1101 Proteaasi

E1102 Glukoosioksidaasi
E1103 Invertaasi
E1200 Polydekstroosi
E1201 Polyvinyylipyrrolidoni
E1202 Polyvinyylipyrrolidoni (liukenematon)
E1403 Valkaistu tärkkelys Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1404 Hapetettu tärkkely Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1420 Tärkkelysasetaatti AA Emulgointi-, Stabilointi-, Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1421 Tärkkelyasetaatti VA Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1505 Trietyylisitraatti Elintarvikeväri
E1518 Glyserolitriasetaatti
E1520 Propyleeniglygoli

E1521 Polyetyleeniglykoli
E1525 Etyyliselluloosa

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita