E-koodit ja terveellinen ruoka maailma
PAREMPI TERVEYS LUONNONMUKAISELLA ELÄMÄLLÄ
Ihmisen sairauksista suurin osa on omien valintojen aiheuttamia reaktioita haitallisia asioista kohtaan. Jopa hampaiden hoito voisi jäädä pois puhtaalla elämän muodolla, sekä 99% sairauksista.
Tämä ei vain ole rikkaiden etu ja sillä ei myydä rikkaiden tekemiä tuotteita, niin sehän ei sovi.
Tässä pari omaa vinkkiäni parempaan terveyteen:
1) Väältä isoja ketjuja, massa tuotteita! Ruokit kättä joka valheella pelaa välittämättä aidosti sinun terveydestä. Sisältävät eniten haitallisia asioita. Itse tehdyt lähi tuotteet on varmemmin vähempi haittaisia kuin massa valmistetut tehdas tuotteet. Mutta lähes kaikki kun joutuu käyttää kauppoja, vaatikaa puhtaita tuotteita teidän lähikauppoihin! Tarpeeksi monen pitää pyytää, että tuotteita tulee. Jos ketään ei pyydä, tilanne huononee ja kohta ei ole enää puhtaan tuotantoa!
2) vältä kaikki kemikaaleja! Suosi pesuaineissa ja kaikessa luonnonmukaisia aineita. Ihmisen pesuun ei tarvita kuin yksi kivi saippua. Vesi pesu on käsipesuun aivan riittävä useasti. Hajusteet ja dödöt ovat suurimpia alumiinin lähteitä, joka aineuttaa monia neurologisia ja harmostollisia ongelmia. Ne pesuaineiden "ihana puhdas tuoksu" on todellisuudessa kemikaalin haju, mitä me ihannoidaan yhdistäen puhtauteen. Vaikka tällä ei välttämättä ole mitään tekemistä puhtaan kanssa, vaan se on terveys haitta. Muistakaa myös pesuaineissa googlettaa tuote selosteiden aineita ja katsokaa mitä niistä oikeasti kerrotaan. Ihmisellä on luonnollinen puhdistus mekanismi kehossa. Se rikotaan jo lapsena, koska meille on uskoteltu lapsien olevan niin likaisia, että heidät on uitettava kemikaali pesuaineissa jo lapsena. Tämä mekanismi on palautettavissa takaisin toimintaan, joka on suositeltavaa. Esim. hiustenpesusta luopuminen melko helpoa luonnon kivi saippuiden kautta.
Fluori hammastahna on alumiinin valmistus jätettä, joka on tieteellisesti jo todettu massiiviseksi mm. neurologisten ongelmien aiheuttajiksi. mm. epilepsia on syntynyt fluoridin käyttöön oton kautta. Käytä siis vain fluorittomia hammastahnoja. Hammastahnoista ja pesusta voi luopua vasta, kun koko elämä on palautettu luonnonmukaiseen elämään täysin haitta vapaaksi. Hammaspesun tarve syntyy nimen omaa näiden haittojen elämässä olosta.
3) kaikessa tuntuu olevan se terveellisempi piilotettua versio ja oikeasti haitallinen versiot. Näin esimerkkinä suolat. Kauppojen suolat ovat todella niitä kerrottuja haitojen aiheuttajia käsittely prosessien ja lisättyjen aineiden takia. Mutta kun otetaan luontaispuodin käsittelemätön merisuola tai jopa itse tehty, ollaan aivan eri tilanteessa! Suolasta tulee haitan sijaan massiivinen mineraalien lähde, joka elin tärkeä ihmiselle poistaen jopa sairauksia.
Etsi kaikesta nämä puhtaat käsittelemättömät versiot ja käytä vain niitä.
Opettele ymmärtätämään tuotteiden käsittely prosesseja. Kun otetaan jokin kemikaali. Sekin on ollut joskus luonnon aina. Kun mitä tahansa käsitellään tarpeeksi muuttuu se kemikaaliksi. Jos hyvää raaka aineitta käsitellään monta kertaa muuttuu aine kemikaaliksi ja haitalliseksi ihmiselle, joka aiheuttaa sisäelin ongelmia ja sairauksia. Siksi aina vain puhtaita käsittelemättömiä ruoka aineita mistä lähtee työstää. Kuten punainen luomu maito tai raakamaito suoraan.
Vältä esim. kaikkia laktoosittomia ja rasvattomia tuotteita. Punainen maito ja raakamaito sopivat jopa toisilla maito allergisille, mutta lähes jokaiselle laktoosi allergiselle ne sopii ongelmitta. Tekevät mm. painon ja maksa arvojen nousua.
Mutta sitten hevi puolelta ne luomut. Hevi puolen E koodeja ei tarvii ilmoittaa missään. Ainoa keino välttää näitä edes osin on käyttää vain luomu tuotteita. Älä myös suosi hevi puolella niitä isoimpia ja makeimpia, sekä ulkomaalaisia. Ne ovat eri manipulointien tuloksia ja ravinto arvot ovat näissä ö luokkaa, ne ovat ihmisen elimistölle sopimattomia täyte aineita täynnä. Suosi porkkanoissa juuren näköisiä pieniä, omenoissa vain kotimaisia omenoita, jne. Suositeltavaa olisi myös mietti mitkä oikeasti kuuluu oman maan ilmastoon.
4) Lisä aineet eli E koodeissa on iso ongelma. Niiden haitat tiedetään jo olevan massiivisia. Liitteenä lista E koodeista ja niiden vaaroista mitä on jo huomattu. Kaikki ei enää ilmoita E koodeja, vaan kirjaavat vain tuotteiden nimet, jotta asiakas ei kauhistu totuutta ja tajua sitä.
Näihin E koodeihin lisänä myös Bovaer rehua lehmillä käyttävät yritykset. Tunnista ja vältä!
5) opettele tunnistamaan mitä oma kehosi kertoo! Tunnistamis tapoja on monia. Mutta esimerkiksi kieli, hampaat ja kynnet kertoo paljon eri puutteista ja elimistön tiloista. Näiden asiantuntija ei tarvii olla, kun oppii ymmärtämään oman normaalin. Sitä kautta voi lähteä kokeilemaan eri ruoka aineita kun huomaan muutoksia, mitä kautta voi poistaa kyseisen ongelman. Tätä kautta voit pitää silmällä omaa ravintoaineiden tasa-painoa ja ehkäistä tätä kautta sairauksia hyvin tehokkaasti.
ASIOIDEN SELVITTELY JA PUNTAROINTI LUONNONMUKAISEN ELÄMÄN KAUTTA ANTAA PALJON PAREMPAA YMMÄRRYSTÄ OMASTA KEHOSTA JA MAAILMASTA!
SE TÄYDELLISEN TASAPAINON LUONTI KAIKILLE ELÄMÄN OSA ALUEILLE ON TÄRKEÄÄ!äkemyksiä puhtaasta ruuasta ja kaikkea tietoa mitä saan käsiini.
BOVAER TIETOA
https://www.kansakunnantila.fi/perusteellinen-faktantarkistus-bovaer-rehulisaaineen-turvallisuudesta/?fbclid=IwY2xjawNWzilleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBIQTlNb01TclJRTlB3S01KAR6McygCGkmioUnyN5pWiFbFU7rG4kkBgZJwHW-dV8QbdtjwAZNVOYsP07oA6Q_aem_bR6Pl7lQWYeOV8jaW4l3Fg
tarkistetut faktat
YHTEENVETO PERUSTEELLISESTA
FAKTANTARKISTUKSESTA
10 TARKISTETTUA VÄITETTÄ BOVAER-LISÄAINEESTA
VÄITE 1: "Verkossa leviää virheellisiä väitteitä Bovaer-lisäaineesta."
TARKISTUS: Totta, mutta harhaanjohtavaa.
Väitteiden virheellisyys: Bovaerista on esitetty virheellisiä tietoja, mutta monet väitteet perustuvat tieteellisiin havaintoihin. Kaikki turvallisuutta kyseenalaistavat väitteet eivät ole perusteettomia.
VÄITE 2: "Väitteet siitä, että Bovaer olisi myrkkyä lehmille ja ihmisille, eivät ole totta."
TARKISTUS: Väärin, harhaanjohtavaa.
Myrkyllisyys:Puhtaana aine on luokiteltu ihmiselle kohtalaisen myrkylliseksi hengitettynä sekä epäillyksi lisääntymismyrkyksi. Vaikuttava aine 3-NOP voi tutkimusten mukaan aiheuttaa vakavia terveysongelmia lehmille sekä suurilla että hyväksytyillä annoksilla.
VÄITE 3: "Aine hajoaa märehtijän pötsissä eikä sitä siirry maitoon tai lihaan."
TARKISTUS: Osittain väärin.
Hajoaminen: Aine hajoaa pötsissä, mutta ei täysin. Sen metaboliittia NOPA:a siirtyy verenkiertoon ja sitä on havaittu maidossa, vaikka pitoisuudet ovat alhaisia. Lisäksi aineen hiilirakenteen on havaittu siirtyvän mm. maidon laktoosiin, mutta tällä ei uskota olevan terveysvaikutuksia.
VÄITE 4: "Lypsylehmien metaanipäästöjä vähentävä rehun lisäaine hajoaa pötsissä eikä ole tutkimusten mukaan vaarallinen."
TARKISTUS: Väärin.
Vaarallisuus:NOPA-metaboliitti on potentiaalisesti genotoksinen ja sytotoksiseksi havaittu, jonka vaikutuksista ihmisille ei ole tietoa. Tutkimusten mukaan aineen vaikutus voi myös häiritä lehmän fysiologiaa ja aiheuttaa terveysongelmia.
VÄITE 5: "EFSA on siis todennut Bovaerin turvalliseksi sekä lehmille että ihmisille."
TARKISTUS: Totta, mutta harhaanjohtavaa.
Turvallisuus: EFSA:n lausunto aineen turvallisesta käyttörajasta perustuu vain kahteen tutkimukseen lehmillä. Molemmissa niistä havaittiin haittavaikutuksia ja turvallisuusmarginaalia ei voitu määrittää.
VÄITE 6: "EU:n rehun lisäaineista annetun asetuksen mukaan eläinten ruokinnassa saa käyttää vain hyväksyttyjä rehun lisäaineita, ja 3-NOP on tällainen hyväksytty lisäaine."
TARKISTUS: Totta.
Luokittelu: Aine on luokiteltu EU:ssa hyväksytyksi rehulisäaineeksi, mutta sen käyttö on säädeltyä. Suomessa se on hyväksytty automaattisesti EU:n kautta ilman erillistä käsittelyä.
VÄITE 7: "Se, pääseekö rehun lisäaine hyväksyttyjen listalle, riippuu siitä, onko se turvallinen eläimille, ihmisille ja ympäristölle, ja lisäksi arvioidaan sen tehokkuutta."
TARKISTUS: Osittain väärin.
Hyväksymisprosessi: Komission hyväksynnän perusteena käytetään EFSA:n arviointia, mutta pitkäaikaista turvallisuutta ja kaikkia riskejä ei arvioida lyhyissä tutkimuksissa.
VÄITE 8: "Luomutuotannossa Bovaeria ei saa käyttää."
TARKISTUS: Totta.
Luomutuotanto: Luomutuotannossa 3-NOP:n käyttö on kielletty.
VÄITE 9: "3-NOP vähensi lehmien metaanintuotantoa myös suomalaisissa tutkimuksissa, vaikkakin vaikutus jäi pienemmäksi kuin aiemmin kerrottu 30 prosenttia."
TARKISTUS: Totta, mutta tärkeää tietoa jätetty mainitsematta.
Tehokkuus: Metaanintuotanto väheni seosrehuruokinnassa 21-24%, mutta erillisruokinnassa vaikutus oli lyhytaikainen ja pienempi, 7-11%. Lisäksi rehunsyönti ja maidontuotanto laski.
VÄITE 10: "Valio on vuonna 2023 kertonut, ettei pilotissa havaittu mitään muutoksia tilojen tuottaman maidon määrässä, pitoisuudessa tai laadussa."
TARKISTUS: Osittain totta, osittain epävarmaa.
Vaikutus: Valio ilmoitti, ettei maidon määrässä tai laadussa ollut muutoksia, mutta pilottihankkeen tutkimusdataa ei ole saatavilla. Riippumattomissa tutkimuksissa on havaittu aineen alentaneen maidontuotantoa jopa -11,7% ja rehunsyöntiä -13,4% sekä muuttaneen maidon koostumusta.
OLONI KLINIKKA:
sairaala joka hoitaa potilaita vaihtoehtoisesti järjellä
BARBARA O´NEILL
Barbara O'Neill on erittäin perillä mekanismeista ja luonnon hoito muodoista
Https://open.spotify.com/show/2sFqx7gnZUN62qsLuNvCnE
KUULOPUHETTA
yhdeltä ammatilta kätilö kertoo eri aiheista. Varsinkin keimikaalien haitoista.
https://www.facebook.com/ChloesVegetableGarden
Blooms&Greens by Chlo
tällä nuorella tytöllä on paljon hyvää tietoa omavaraisesta elämästä
TIEDÄTKÖ TÄMÄN KAIKEN LISÄAINEISTA
Lisäaineiden vaaroista vähätellään, ja niiden lista on pitkä. Jos kärsit migreenistä, astmasta, allergiasta tai muuten tunnet olosi kurjaksi niin mieti tarkkaan voisiko huono terveytesi johtua lisäaineista, miten paljon niitä saat päivittäin. Kokeile viikko tai kaksi miltä tuntuu kun valmistat ruokaa tuoreista raaka-aineista ja todella tiedät mitä syöt. Silloin et välttämättä maksa turhasta. Ota silmälasit tai suurennus lasi kauppaan sillä usein tuoteselosteet ovat hyvin pientä tekstiä. Ensikerralla käytä hetki enemmän aikaa kaupassa ja vertaile tuotteita ja etenkin niiden sisältöä.
LISÄAINEETON
RUOKA
Perusruoka
on lisäaineetonta!
Tuore
liha ja kala, vilja, munat, tuoreet kasvikset, voi, maito,
hunaja, makarooni ja pasta. Ruisleipäkin on useimmiten puhdas
luonnontuote.
Hyvä
tapa välttää lisäaineita on esimerkiksi ostaa pakastetuotteita.
Mutta silti ostaessasi katso mitä tuote sisältää.
E-KOODI
LISTA -ELINTARVIKELISÄAINEET
Merkinnät
osoittavat minkätyyppiset ihmiset saattavat herkistyä tietyille
lisäaineille:
1
= yliaktiiviset
2
= astmaattiset
3
= aspiriinille herkät ihmiset
4
= ihmiset, jotka ovat allergisia tai yliherkkiä
5
= lapset.
Ehkä haitattomat lisäaineet:
E 100 E 101 E 103 E 104 E (juomat, makeiset leivonnaiset,kinoliinikeltainen) 105 E 111 E 121
E 122 E 126 E 130 E 132 E 140 E 151 E 152
E 160 E 161 E 162 E 163 E 170 E 174 E 175
E 180 (kovien juustojen kuoret) E 181
E 200 E 201 E 202 E 203 E 236 E 237 E 238
E 260 E 262 E 262 E 263 E 270 E 280 E 281
E 282 E 290 E 300 (hapettumisen esto) E 301 E 302 E 303 E 305 E 306 E 307 E 308 E 309 E 322 E 325 E 326 E 327 E 331
E 332 E 333 E 334 E 335 E 336 E 337 E 382
E 400 E 401 E 402 E 403 E 404 E 405 E 406
E 403 E 410 E 411 E 413 E 414 E 420 E 421
E 422 E 440 E 471 E 472 E 473 E 474 E 475
E 480 (alleviivatut ehkä ei)
Pahimmat lisäaineet
E 102 – Tartrasiini – Karkit, leivonnaiset, limsat, säilykeherneet, marsipaani, hillot ja valmiskeitot
E
104 – Kinoliinikeltainen – Makeiset, leivonnaiset ja juomat
E
110 – Paraoranssi – Marsipaani, pussikeitot, juomajauheet ja
kalasäilykkeet
E
120 – Karmiinit – Lihajalosteet, leivonnaiset, alkoholijuomat ja
jogurtti
E
123 – Synteettinen amarantti – Suomessa sallittu vain
mätivalmisteissa ja alkoholijuomissa
E
127 – Erytrosiini – Suomessa sallittu vain säilykekirsikoissa
E
128 – Punainen 2G – Lihajalosteet (käyttö kielletty EU:n
sisällä)
E
131 – Patenttisininen V – Makeiset ja jäätelö (kielletty
joissain maissa)
E
133 – Briljanttisininen – Liivate, säilykeherneet,
virvoitusjuomat
E
151 – Briljanttimusta – Karkit, kalanmäti, valmiskastikkeet ja
juotavat jogurtit
E
154 – Ruskea FK – Suomessa sallittu vain savusillisäilykkeissä
E
155 – Ruskea HT – Valmiskakut ja keksit
E
180 – Litolirubiini – Kovien juustojen kuoret
E
211 – Natriumbentsoaatti – Virvoitusjuomat, hillot, pikkelsi,
mausteet, tomaattipyree ja leipomotuotteet
E
212 – Kaliumbentsoaatti – Kirsikat, hillot, chilitahna
E
213 – Kalsiumbensoaatti – Siiderit, dippikastikkeet, purkka,
margariini, mehut ja jäätelö
E
216 – Propyyli-p-hydroksi-bentsoaatti – Leivonnaiset, karkit ja
säilykkeet
E
218 – Metyyli-p-hydroksi-bentsoaatti – Säilykkeet, mehut,
salaattikastikkeet, leipomotuotteet
E
219 – Natriummetyyli – Kuivatut lihajalosteet ja karkit
E
220 – Rikkioksidi – Viini, siideri, olut, liivate, viinietikka,
mehut ja kuivatut hedelmät
E
221 – Natriumsulfiitti – Kuivatut hedelmät
E
222 – Natriumvetysulfiitti – Kuivatut hedelmät, hillot ja
hedelmämehut
E
223 – Natriumdisulfiitti – Leivät, kuivatut hedelmät,
tomaattipyree
E
224 – Kaliumdisulfiitti – Juustot
E
226 – Kalsiumsulfiitti – Säilykehedelmät
E
227 – Kalsiumvetysulfiitti – Säilykehedelmät
E
228 – Kaliumvetysulfiitti – Hillot ja kuivatut hedelmät
E
232 – Natriumortofenyylifenoli – Hedelmien kuoret, tosin Suomessa
kokonaan kielletty
E
235 – Natamysiini – Jalostetut lihatuotteet ja juustojen kuoret
E
249 – Kaliumnitriitti – Lihajalosteet
E
250 – Natriumnitriitti – Makkarat ja muut lihajalosteet.
Erityisesti pekoni.
E
251 – Natriumnitraatti – Lihajalosteet, juustot ja
kalasäilykkeet
E
252 – Kaliumnitraatti – Juustot, parmankinkku, jalostetut
lihatuotteet ja kalasäilykkeet
E
284 – Boorihappo – Suomessa sallittu ainoastaan kaviaarissa
E
285 – Natriumtetraboraatti – Suomessa sallittu vain
kaviaarissa.
E
320 – Butyylihydroksianisoli – Lihajalosteet, purkat, margariini,
jäätelö, valmisperunamuusi
E
321 – Butyylihydroksitolune – Olut, rasvat, purkka ja murot
E
385 – Kalsiumdinatrium EDTA – Kastikkeet, kalasäilykkeet,
pakasteravut ja margariini
E
407 – Karrageeni – Jäätelö, hillot, marmeladit,
suklaatuotteet, keksit, piirakat ja hyytelöt
E
421 – Mannitoli – Purkat, karkit, hillot ja hyytelöt
E
432 – Polysorbaatti 20 – Karkit, purkat ja pussikeitot
E
433 – Polysorbaatti 80 – Kuorrutukset, majoneesi, jäätelö ja
pikkelsi
E
434 – Polysorbaatti 40 – Keitot, leivonnaiset ja makeiset
E
435 – Polysorbaatti 60 – Valmiskakut, kuorrutukset,
juomatiivisteet ja karkit
E
436 – Polysorbaatti 65 – Valmiskakut ja jäätelöt
E
553b – Talkki – Suklaat, purkat, karkit ja leivonnaiset
E
621 – Natriumglutamaatti – Erityisesti lihajalosteet ja
nuudelit
E
622 – Monokaliumglutamaatti – Suolankorvike
E
634 – Kalsium-5 ribonukleotidit – Sipsit ja nuudelit
E
951 – Aspartaami – Keinotekoinen makeutusaine. yleinen
esimerkiksi limsoissa
E
952 – Syklaamihappo – Säilykehedelmät ja virvoitusjuomat
E
954 – Sakariini ja sen Na, K- ja Ca suolat – Light limsat
E
1202 – Polyvinyylipolypyrrolidoni – Viinit
E
1201 – Polyvinyylipyrrolidoni – Käytetään oluen ja viinin
valmistuksessa
E
1520 – Propyleeniglykoli – Karkit ja leivonnaiset
Düsseldorfissa sijaitsevan sairaalan, lasten syöpäosaston tiedote: Elintarvikkeiden lisäaineet
Epäilyttävät lisäaineet: (sokerikulöörit)
E 125, E 141, E 150(väri beetakaroteeni) E 153, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477,
Vaarallisetlisäaineet, värit:
E 102 (tartrasiini), E 110, E 330, E131, (jäätelöt, murot, makeiset, juomat, leivonnaiset, lääkkeet (kielletty Englannissa ja Norjassa) E 120 (karmiini, lihajalosteet, jogurtit, leivonnaiset), E 124, (uuskokkiini) E 128, E 129, E 133, E 151, E 154, E 155, E 180.
Terveyshaittoja aiheuttavat lisäaineet:
Suolistohäiriöitä: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 620 (sulfiitit)
Ruoansulatushäiriöitä: E 338, E 339, E 340, E 341, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466, E 407 (kerman karrageeni), mm. Pirkka , Valio, Natrium karboksimetyyliselluloosa )
Ihosairauksia aiheuttavat: E 230,E 231, E 232, E 223
Haitallinen vaikutus B 12 vitamiinien imeytymiseen: E 200
Aiheuttaa kolesterolihaittoja: E 320 (bha), E 321 (bht) (hapettumisen esto)
Aiheuttaa hermoherkkyyttä: E 311, E312
Suumätä: E 330 Sitruunahappo, Vaarallinen syövän aiheuttaja! (lähes kaikissa karkeissa mm. Muumi, schweppes)
Syöpää aiheuttavia E 131(patenttisininen), E 142, E 210, E 211 (Natriumbentsoaatti, tätä on mm. silicol geelissä joka on apteekin tuote ja pitäisi olla vatsan ja suoliston hoitoon) E 213 (kaliumbentsoaatti, dipit, purkka, mehu, jäde ,siideri) E 214, E 215, E 216,
E 217, E 239
Erittäin vaarallinen syövän aiheuttaja: E 123 (amarantti) mm. USA:ssa kielletty
Varokaa erityisesti seuraavia:
Mamba (E 123 / E 110), Smarties, nallekarkit, Haribo-hedelmäkarkit, suklaapavut, lglo-kalapuikot,
Kraft (Dprahm) tuorejuusto, vaniljavanukas, Kaikki valmiskastikkeet (Ikean, Knorrin ja Blåbandin tuotteissa on)
Aivojen toimintaan vaikuttavat:
E 621 Natriumglutamaatti (Arominvahvenne, makkarat, leikkeleet)
Suolistosyöpä: E 469 (karboksimet. sellu), E 433 (Polysorb.) Purkat, karkit, jäädykkeet, keitot. kastikkeet, pullat
E 385 Hapettumisenestoaine
E 415 Ksantaanikumi, sakeuttamisaine
E 535, E 536 Paakkuuntumisenestoaine
E 955 Keinotekoinen makeutus
E100
Kurkuminoidit, kurkumiini Elintarvikeväri, keltainen, uutetaan
Curcuma-longa-kasvin juuresta
E101
Riboflaviini Elintarvikeväri, keltainen, sama kuin B2-vitamiini
kuitenkin yleensŠ valmistetaan keinotekoisesti.
E102
Tartrantsiini Elintarvikeväri (atsoväri) Keltainen väriaine, jota
käytetään paljon juomissa, kakuissa, kekseissä, vanukkaissa,
lihajalosteissa, savustetussa kalassa, kastikkeissa ja
virvoitusjuomissa. (1, 2, 3) Pidetään haitallisimpana atsovärinä.
Saattaa aiheuttaa lapsille ylivilkkautta ja ärsyyntyneisyyttä.
E104
Kinoliininkeltainen Elintarvikeväri Vihreänkeltainen väriaine,
jota käytetään makeisissa ja virvoitusjuomissa. (1)
E110
Paraoranssi Elintarvikeväri (atsoväri)
E120
Kokkiini Elintarvikeväri Luonnollinen punainen väri, joka on
peräisin kuivatuista hyönteisistä ja munankeltuaisesta. On
olemassa myös synteettinen muoto. Käytetään makeisiin ja
kakkuihin. (1)
E122
Karmiini, Karmosiini, Atsorubiini Elintarvikeväri (atsoväri)
Purppuranpunainen väriaine, jota käytetään juomissa, hilloissa,
jälkiruoissa ja -kastikkeissa, ruskeissa kastikkeissa ja pakatuissa
keitoissa. (1,2,3)
E123
Amarantti Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen väri, jota käytetään
juomissa, hedelmäpiiraiden täytteissä, hyytelöissä, kakuissa,
vanukkaissa, pakatuissa keitoissa, kastikeaineissa ja
hampurilaisissa. (1,3)
E124
Uuskokkiini Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen.
E127
Erytrosiini Elintarvikeväri Punainen väriaine, jota käytetään
koristekirsikoissa, säilykehedelmissä, kekseissä ja makeisissa.
Sitä käytetään myös tableteissa, joiden tarkoituksena on
hampaiden pinnalle jääneen plakin osoittamiseen.
E128
Punainen 2G Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen.
E129
Alloranpunainen AC Elintarvikeväri (atsoväri)
E131
Patenttisininen Elintarvikeväri Violetin sininen väri, meillä
harvoin käytetty makeisten ja leivonnaisten väri. (1,2,3,4)
E132
Indigokarmiini Elintarvikeväri Sininen väriaine, käytetään
makeisissa ja leivonnaisissa. (1,2,3,4)
E133
Briljantinsininen Elintarvikeväri
E140
Klorofylli Elintarvikeväri
E141
Klorofylliinikuparikopleksin kalium- ja natriumsuolat
Elintarvikeväri
E142,
E143 Patenttivihreä Elintarvikeväri Käyttö tarkoitettu ainoastaan
koristekirsikoihin, muualla Euroopassa käyttö laajempaa.
E150
Sokerikulööri Elintarvikeväri Yleisesti käytetty ruskea väriaine,
jota valmistetaan sokerista. Käytetään juomissa, kastikkeissa,
makeisissa ja leivonnaisissa.
E151
Briljanttimusta PN Elintarvikeväri (atsoväri)
E153
Lääkehiili Elintarvikeväri Luonnon kasvimateriaalista valmistettu.
Käytetään mm. makeisissa. (4)
E154
Ruskea FK Elintarvikeväri (atsoväri) Ruskea.
E155
Ruskea HT Elintarvikeväri (atsoväri) Ruskea
E160a
Beta-karoteeni Elintarvikeväri
E160b
Annatto Elintarvikeväri
E160c
Paprikaoleoresiini Elintarvikeväri
E160e
Beta-apo-8-karotenaali Elintarvikeväri
E160f
Beta-apo-8-karoteenihappoetyyliesteri Elintarvikeväri
E160g
Kantasanktiini Elintarvikeväri
E162
Batalaiini Elintarvikeväri
E163
Antosyaanit Elintarvikeväri
E170
Kalsiumkarbonaatti
E171
Titaanioksidi Elintarvikeväri, valkoinen, valmistetaan
titaanipitoisista mineraaleista
E172
Titaanioksidi Elintarvikeväri
E173
Alumiini Elintarvikeväri
E174
Hopea Elintarvikeväri
E175
Kulta Elintarvikeväri
E180
Litolirubiini Elintarvikeväri (atsoväri)
E200
Sorbiinihappo Säilöntäaine Estää homeiden ja hiivojen kasvun.
Käytetään viipaloiduissa leivissä, hilloissa ja mehuissa,
virvoitusjuomissa ja kotisäilönnässä. (4)
E201
Natriumsorbaatti Säilöntäaine
E202
Kaliumsorbaatti Säilöntäaine
E210
Bentsoehappo Säilöntäaine On luonnostaan puolukassa, karpaloissa
ja lakoissa. Elintarviketeollisuus käyttää hilloissa ja mehuissa,
salaatinkastikkeissa, makeisissa ja virvoitusjuomissa. Myös
yleisesti käytetty kotisäilönnän aine. (1,2,3,4)
E211
Natriumbentsoaatti Säilöntäaine Käytetään samoissa tuotteissa
kuin bentsoehappoa.
E212
Kaliumbentsoaatti Säilöntäaine Käytetään samoissa tuotteissa
kuin bentsoehappoa.
E214
Etyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E215
Etyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E216
Propyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E217
Propyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E218
Metyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E219
Metyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E220
Rikkihapoke Säilöntäaine
E221
Natriumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa,
hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa
suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja
tummumisenestoaineena. (2)
E222
Natriumvetysulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä,
oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi
kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa
säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E223
Natriumdisulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa,
hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa
suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja
tummumisenestoaineena. (2)
E224
Kaliumdisulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa,
hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa
suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja
tummumisenestoaineena. (2)
E225
Kaliumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa,
hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa
suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja
tummumisenestoaineena. (2)
E226
Kalsiumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa,
hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa
suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja
tummumisenestoaineena. (2)
E227
Kalsiumvetysulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä,
oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi
kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa
säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E234
Nisiini Säilöntäaine
E235
Natamysiini Säilöntäaine
E239
Heksametyleeniteramiini Säilöntäaine
E249
Kaliumnitriitti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena
ja estämään värimuutoksia. (4,5)
E250
Natriumnitriitti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena
ja estämään värimuutoksia. (4,5)
E251
Kaliumnitraatti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena
ja estämään värimuutoksia. Lisäksi käytetään joissakin
juustoissa. (4,5)
E252
Natriumnitraatti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena
ja estämään värimuutoksia. Lisäksi käytetään joissakin
juustoissa. (4,5)
E260
Etikkahappo Säilöntäaine
E261
Kaliumasetaatti Säilöntäaine
E262
Natriumasetaatti Säilöntäaine
E263
Kalsiumasetaatti Säilöntäaine
E270
Maitohappo Happamuuden säätöaine, Säilöntäaine Käytetään
joissakin kasvimehuissa, salaatinkastikkeissa ja makeisissa. (5)
E280
Propionihappo Säilöntäaine
E281
Natriumpropionaatti Säilöntäaine
E282
Kalsiumpropionaatti Säilöntäaine
E283
Kaliumpropionaatti Säilöntäaine
E290
Hiilidioksidi
E296
Omenahappo Happamuuden säätöaine
E297
Fumaarihappo Happamuuden säätöaine
E300
Askorbiinihappo, C-vitamiini Happetumisen estoaine Käytetään
marja- ja hedelmävalmisteissa, lihavalmisteissa ja
virvoitusjuomissa.
E301
Natriumaskorbaatti Happetumisen estoaine
E304
Askorbyylipalmiaatti Happetumisen estoaine
E306
Tokoferoliuute Happetumisen estoaine
E307
Alfa-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E308
Gamma-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E309
Delta-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E310
Propyyligallaatti Happetumisen estoaine
E311
Oktyyligallaatti Happetumisen estoaine Käytetään rasvoissa ja
öljyssä. Lisäaineita löytyy myös valmiista tuotteista, kuten
ranskalaisista perunoista ja naposteltavista tuotteista.
(1,2,3,5)
E312
Dodekyyligallaatti Happetumisen estoaine Käytetään rasvoissa ja
öljyssä. Lisäaineita löytyy myös valmiista tuotteista, kuten
ranskalaisista perunoista ja naposteltavista tuotteista.
(1,2,3,5)
E320
Butyylihydroksianisoli (BHA) Happetumisen estoaine Käytetään
rasvaa sisältävissä tuotteissa. (1,2,4,5)
E321
Butyylihydroksitolueeni (BHT) Happetumisen estoaine Käytetään
rasvaa sisältävissä tuotteissa. (1,2,4,5)
E322
Lesitiini Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E325
Natriumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E326
Kaliumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E327
Kalsiumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E330
Sitruunahappo Happamuuden säätöaine
E331
Natriumsitraatit Happamuuden säätöaine
E332
Kaliumsitraatit Happamuuden säätöaine
E333
Kalsiumsitraatit Happamuuden säätöaine
E334
Viinihappo Happamuuden säätöaine
E335
Natriumtartraatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E336
Kaliumtartraatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E337
Natriumkaliumtartraatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E338
Fosforihappo Happamuuden säätöaine
E339
Natriummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E340
Kaliummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E341
Kalsiummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E354
Kalsiumtartaatti Happamuuden säätöaine
E355
Adipiinihappo Happamuuden säätöaine
E385
Kalsiumetyleenidiamiinitetra-asetaatti (EDTA) Happetumisen
estoaine
E400
Algiihappo Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E401
Natriumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E402
Kaliumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E403
Ammoniumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E404
Kalsiumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E405
Propyleeniglykolialginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E406
Agar Sakkeuttamisaine Valmistetaan merilevästä. Käytetään
jäätelössä, makeisissa ja hyytelöissä. (4)
E407
Karrageeni Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan
merilevästä. Käytetään jäätelössä, makeisissa ja
hyytelöissä. (4)
E410
Johannneksenleipäpuunjauhe Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E412
Guarkumi Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E413
Tragantti Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Käytetään joissakin
maustekastikkeissa. (4)
E414
Arabikumi Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan
akaasiapuista. Käytetään makeisissa. (4)
E415
Ksantaanikumi Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E420
Sorbitoli Makeutusaine
E421
Mannitoli Makeutusaine Valmistetaan levästä tai tietyistä
puulajeista. (4)
E422
Glyseroli
E430
Polyoksietyleeni(8)stearaatti Stabilointiaine Käytetään
leipomovalmisteissa. (4)
E431
Polyoksietyleenistearaatti Stabilointiaine Käytetään
leipomovalmisteissa. (4)
E433
Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimono-oleaatti
Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E435
Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimonosteraatti
Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E440
Pektiini Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E442
Ammoniumfosfatidit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E444
Sakkaroosidiasetaattiheksaisobutyraatti (SAIB)
Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450a
Natrium- ja kaliumdifosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis-
ja Hyytelöimisaine
E450b
Natrium- ja kaliumtrifosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis-
ja Hyytelöimisaine
E450c
Natrium- ja kaliumpolyfosfaatit
Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E460
Mikrokiteinen selluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E461
Metyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E462
Etyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E463
Hydroksipropyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E464
Hydroksipropyylimetyyliselluloosa
Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E465
Metyylietyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E470
Rasvahappojen suolat Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E473
Rasvahaapojen sokeriesterit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E500
Natriumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E501
Kaliumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E503
Ammoniumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E504
Magnesiumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E507
Suolahappo Happamuuden säätöaine
E508
Kaliumkloridi Happamuuden säätöaine Käytetään suolavalmisteissa
korvaamaan natriumkloridia (ruokasuolaa) (4)
E509
Kalsiumkloridi
510
Ammoniumkloridi
E511
Magnesiumkloridi
E513
Rikkihappo Happamuuden säätöaine
E514
Natriumsulfaatti Happamuuden säätöaine
E516
Kalsiumsulfaatti
E518
Magnesiumsulfaatti
E519
Kuparisulfaatti
E521
Natriumaluminiumsulfaatti
E524
Natriumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E525
Kaliumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E526
Kalsiumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E527
Ammoniumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E528
Magnesiumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E530
Magnesiumoksidi
E535
Natriumheksasyanoferraatti
E536
Kaliumheksasyanoferraatti
E541
Natriumaluminiumfosfaatti Leivinjauheena leipomovalmisteissa.
(4,5)
E550
Natriumsilikaatit
E551
Piidioksidi
E552
Kalsiumsilikaatti
E553
Magnesiumsilikaatti
E554
Natriumaluminiumsilikaatti
E559
Aluminiumsilikaatti
E560
Kaliumsilikaatti
E570
Steariinihappo
E572
Magnesiumstearaatti
E575
Glukonodeltalaktoni (GDL) Happamuuden säätöaine
E579
Rautaglukonaatti Elintarvikeväri
E620
Glutamiininhappo
E621
Natriumglutamaatti Käytetään arominvahventeina keitoissa,
kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E622
- E623 Glutamaatit Aromivahvenne Eristetään sokerijuurikkaasta,
esiintyy myös levissä. Käytetään liha- ja kalavalmisteissa,
naposteltavissa tuotteissa, pussikeitoissa ja kastikkeissa. Myydään
mausteena aromisuolan nimellä. (1,2,3,4,5)
E627
Natriumguanylaatti Aromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa
ja naposteltavissa tuotteissa.
E631
Natriuminosinaatti Aromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa
ja naposteltavissa tuotteissa.
E635
Natrium-5-ribonukleotidit Aromivahvenne Käytetään keitoissa,
kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E641
L-Leusiini
E900
Dimetyylipolysiloksaani
E901
Mehiläisvaha
E903
Karnaubavaha
E904
Sellakka
E905
Parafiini ja parafiinivaha
E920
L-Kysteiinihydrokloridi
E950
Asesulfaami Makeutusaine
E951
Aspartaami Makeutusaine
E952
Syklamaatti (Ca, Na) Makeutusaine
E953
Isomaltitoli Makeutusaine
E954
Sakkariini (Ca, K) Makeutusaine
E965
Maltitoli Makeutusaine
E966
Laktitoli Makeutusaine
E967
Ksylitoli Makeutusaine
E1100
Amylaasi
E1101
Proteaasi
E1102
Glukoosioksidaasi
E1103
Invertaasi
E1200
Polydekstroosi
E1201
Polyvinyylipyrrolidoni
E1202
Polyvinyylipyrrolidoni (liukenematon)
E1403
Valkaistu tärkkelys Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E1404
Hapetettu tärkkely Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E1420
Tärkkelysasetaatti AA Emulgointi-, Stabilointi-, Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E1421
Tärkkelyasetaatti VA Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja
Hyytelöimisaine
E1505
Trietyylisitraatti Elintarvikeväri
E1518
Glyserolitriasetaatti
E1520
Propyleeniglygoli
E1521
Polyetyleeniglykoli
E1525
Etyyliselluloosa